Friday 25 January 2013

Τυριά


Το ελληνικό τυρί ήταν στην κορυφή της κατανάλωσης από τα χρόνια του Ομήρου. Το τυρί ήταν και είναι μια βασική τροφή για τον άνθρωπο και ιδιαίτερα για τον Έλληνα.
Η Ελλάδα έχει την μεγαλύτερη κατανάλωση τυριού από όλο τον κόσμο με 21 κιλά κατά άτομο. Τα ελληνικά τυριά χωρίζονται σε 5 κατηγορίες : 

Η πρώτη είναι τυριά σε άλμη όπως η κλασική φέτα που την γνωρίζουμε όλοι, ακόμα είναι ο τελεμές, το τουλουμίσιο, η σφέλα και ο μπάτσος.

Η δεύτερη περιλαμβάνει τα μαλακά τυριά όπως το γαλοτύρι και την κοπανιστή. Η Τρίτη κατηγορία είναι τα ημίσκληρα τυριά που είναι το γνωστό μας κασέρι και το κρασοτύρι.

Η τέταρτη είναι τα σκληρότερα τυριά που είναι το κεφαλοτύρι, η γραβιέρα, η κεφαλογραβριέρα, το λαδοτύρι, η φορμαέλλα, το κορφού, το μετσοβόνε και το Σαν Μιχάλη.

Η Πέμπτη και τελευταία κατηγορία περιλαμβάνει τα τυριά από τυρόγαλο τα οποία έχουν λίγα λιπαρά όπως το ανθότυρο, η μυζήθρα και η ξινομυζήθρα. Το μανούρι έχει περισσότερα λιπαρά. Από τα τυριά που υπάρχουν στην αγορά τα 15 τυριά είναι Π. Ο. Π.(Προστατευμένη Ονομασία Προέλευσης).


Τυρί το απαραίτητο.


Το τυρί είναι το τρίτο σε αξία γαλακτοκομικό προϊόν. Σε συνδυασμό με ψωμί ή με φρούτα μπορεί να αποτελέσει ένα πλήρες ενδιάμεσο γεύμα, με πολύ σημαντικά οφέλη για το παιδί. Οι μελέτες δείχνουν ότι, αν ένα παιδί καταναλώνει 60 γραμμάρια τυρί την ημέρα, έχει καλύψει το 1/4 των αναγκών του σε πρωτεΐνες, τα 3/5 σε ασβέστιο, και το 1/4 σε βιταμίνη Α. Το τυρί παρέχει ακόμη στον παιδικό οργανισμό μια σημαντική ποσότητα φωσφόρου, σιδήρου, και βιταμίνης Β και D. Δίκαια, λοιπόν, το τυρί είναι από τις τροφές που είναι απαραίτητο να υπάρχει στην καθημερινή διατροφή του παιδιού.


Οι τρεις κατηγορίες


Τα τυριά χωρίζονται σε σκληρά, ημίσκληρα και μαλακά, σε πλήρη, άπαχα ή αποβουτυρωμένα. O διαχωρισμός αυτός καθορίζεται από το γάλα, από το μέσο που χρησιμοποιήθηκε για την πήξη τους, από τη σύσταση και την περιεκτικότητά τους σε λίπος. Γενικά, τα τυριά διαιρούνται σε τρεις μεγάλες κατηγορίες. Τα μαλακά (όπως η φέτα και ορισμένα κίτρινα), τα σκληρά (όπως η γραβιέρα) και τα "φρέσκα" (όπως το ανθότυρο, το μανούρι, η ανάλατη μυζήθρα). Όλα τα είδη των τυριών είναι κατάλληλα για το παιδί. Όμως, να προτιμάτε περισσότερο τα κίτρινα σκληρά τυριά (γραβιέρα, έμενταλ, προβαλόνε, κασέρι, παρμεζάνα), όχι μόνο γιατί είναι πλουσιότερα σε ασβέστιο, αλλά και γιατί οι πρωτεΐνες είναι ιδιαίτερα συμπυκνωμένες σε αυτά. Επιπλέον, λόγω της υφής τους, τα σκληρά τυριά βοηθούν στην καταπολέμηση της τερηδόνας. Τα διάφορα είδη τυριών συντελούν στη δημιουργία μιας ευχάριστης γευστικής ποικιλίας στο καθημερινό παιδικό μενού. Αυτό είναι κάτι που συμβάλλει στο να αποκτήσει το παιδί καλές διατροφικές συνήθειες από πολύ νωρίς.


Τα μοναδικά τυριά της Λέσβου


Η εμπειρία που μεταφέρθηκε από γενιά σε γενιά ήρθε να προστεθεί στην εξαιρετική πρώτη ύλη, το γάλα των προβάτων και κατσικιών του νησιού, που οφείλει τη νοστιμιά του στον τόπο, με την έννοια του terroir.
Όταν λέμε Λαδοτύρι Μυτιλήνης εννοούμε το κίτρινο, σκληρό τυρί που φτιάχνεται από πρόβειο γάλα ή από μίγμα πρόβειο με κατσικίσιο γάλα. Θα το βρούμε σε κυλινδρικό σχήμα και το κάθε κεφαλάκι είναι περίπου ένα κιλό. Πήρε την ονομασία του απ' τον τρόπο αποθήκευσης και φύλαξης του παλιότερα. Το τυρί αποθηκευόταν και ωρίμαζε σε πήλινα μεγάλα δοχεία τα γνωστά κιούπια (Μυτιληνιά σφδέλια), γεμάτα με ελαιόλαδο Μυτιλήνης. Το λάδι πρόσδιδε στο τυρί τη γεύση του χαρίζοντας του ιδιαίτερη πικάντικη γεύση, και το άρωμα που έχει. Ωριμάζει για τρεις μήνες τουλάχιστον σε υπόγειους και δροσερούς χώρους. Για λόγους μαζικής παραγωγής και τυποποίησης το λάδι αντικαταστάθηκε πλέον από παραφίνη. Το λαδωτήρι παράγεται αποκλειστικά και μόνο στην Μυτιλήνη, και είναι Π.Ο.Π. Καταναλώνεται ωμό και σαγανάκι. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε τυρόπιτες, γκιουσλεμέδες, σουφλέ και να δώσει εντελώς ξεχωριστή γεύση.


Γραβιέρα Μυτιλήνης


Παρασκευάζεται κατά κύριο λόγο από πρόβειο γάλα.
Στις λίγες περιπτώσεις που χρησιμοποιούνται μίγματά του με γίδινο, η αναλογία του τελευταίου δεν ξεπερνά το 20%.

Είναι τυρί προπιονικής ζύμωσης με ελαφρώς υπόγλυκη γεύση και ευχάριστες οργανοληπτικές ιδιότητες, ιδιαίτερα πλούσιο σε λίπος και καζεΐνες, συστατικά που μεταφέρονται σχεδόν στο σύνολο τους κατά την τυροκόμηση στο τυρί, με συνέπεια να λαμβάνονται υψηλές αποδόσεις.
Το γάλα της τυροκόμησης παράγεται από ζώα που βόσκουν ελεύθερα σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές της Άντισσας και Αγρας Λέσβου, όπου δεν χρησιμοποιούνται λιπάσματα, εντομοκτόνα, ζιζανιοκτόνα ή άλλοι ρυπαντές, και κατά συνέπεια αυτό και τα προϊόντα του μπορούν να χαρακτηριστούν βιολογικά. Θεωρείται τυρί υψηλής ποιότητας και καταναλώνεται ως επιτραπέζιο τυρί.


Κασέρι Μυτιλήνης Π.Ο.Π.




Άρωμα πρόβειου γάλακτος με νύξεις ξηρών καρπών. Στο στόμα έχει υφή μαστιχωτή, ελαφρά κοκκώδη και βουτυράτη, χαρακτηριστική καλού κασεριού, πλούσια γεύση γάλακτος με νότες από φρέσκο χορτάρι και ισορροπημένη αλμύρα. Περιέχει κατά 85% πρόβειο γάλα.
Το ιδιαίτερα δημοφιλές κασέρι παρασκευάζεται από πρόβειο ή αιγοπρόβειο γάλα (επιτρέπεται η πρόσμιξη μέχρι 20%). Το κασέρι Μυτιλήνης είναι ιδιαίτερα νόστιμο χάρη στη χλωρίδα του νησιού, τις φυλές των ζώων και την παραδοσιακή παρασκευή του, όπως και τα υπόλοιπα τυριά του νησιού. Το κασέρι είναι χαρακτηρισμένο προιόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης και παρασκευάζεται μόνο στη Μακεδονία, τη Θεσσαλία και τους νομούς Ξάνθης και Λέσβου.
Φέτα Μυτιλήνης (ΠΟΠ)

Παρασκευάζεται από πρόβειο γάλα ή μίγματά του με κατσικίσιο. Έχει ελαφρά αλμυρή και υπόξινη γεύση και φυσικά λευκό χρώμα. Μπορεί να χαρακτηριστεί βιολογικό προϊόν επειδή παράγεται από γάλα ζώων που διατρέφονται με ελεύθερη βόσκηση όπου δεν χρησιμοποιούνται εντομοκτόνα, ζιζανιοκτόνα ή άλλοι ρυπαντές.

Καταναλώνεται σαν τυρί επιτραπέζιο και σαγανάκι, ενώ χρησιμοποιείται στη χωριάτικη σαλάτα και σε τυρόπιτες. Η μέση σύστασή της είναι: υγρασία 52,9%, λίπος 26,2%, πρωτεΐνες 16,7%, αλάτι 2,9% και pH 4,4.

Η Φέτα

Η Φέτα είναι το πιο γνωστό τυρί και παράγεται από την εποχή του Ομήρου. Είναι μαλακό, λευκό, τυρί που ωριμάζει και διατηρείται σε άλμη για διάστημα δύο μηνών.

Αποτελεί σημαντικό τμήμα του διαιτολογίου των Ελλήνων και σχετίζεται με την ιστορία και τις παραδόσεις τους. Η μέση κατανάλωση Φέτας στην Ελλάδα είναι η υψηλότερη στον κόσμο, φτάνοντας περίπου τα 12 κιλά/άτομο.
Για την παρασκευή του τυριού αυτού, αρχικά γίνεται τυποποίηση του αιγοπρόβειου γάλακτος ως προς το λίπος και την πρωτεΐνη, έτσι ώστε η σχέση καζεΐνης προς λίπος να είναι 0,75-0,8.

No comments:

Post a Comment