ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΓΑΛΑΚΤΟΣ


Το γάλα κατέχει ξεχωριστή θέση ανάμεσα στα άλλα ζωικά και φυτικά τρόφιμα διότι είναι η αποκλειστική τροφή, για τον άνθρωπο αλλά και για τα θηλαστικά ζώα, κατά το πρώτο στάδιο της ζωής τους. Από αυτό συμπεραίνεται ότι το γάλα περιέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ένας νέος οργανισμός για να αναπτυχθεί και ιδιαίτερα, επάρκεια πρωτεϊνών και αλάτων.

 Τα προϊόντα που παράγονται με πρώτη ύλη το γάλα είναι το γιαούρτι και τα τυριά.

Σήμερα κυκλοφορούν δύο είδη γιαουρτιών που χωρίζονται:

1) στα παραδοσιακά δηλ. το κλασικό γιαούρτι σε απλό κεσεδάκι ή και σε πήλινο. Είναι τα γιαούρτια σαν αυτά που κάμουμε στα σπίτια μας με την πέτσα επάνω στο γιαούρτι και με όλα τα θρεπτικά συστατικά,

2) το άλλο είδος γιαουρτιών είναι τα ευρωπαϊκού τύπου τα οποία υπάρχουνε σε πολλά είδη όπως γιαούρτια αγελαδινό, πρόβειο, στραγγιστό, λιπαρά με 2%κλπ. Άλλα Ευρωπαϊκού τύπου γιαούρτια είναι αυτά που έχουν πρόσμειξη με φρούτα, δημητριακά, μέλι και άλλα είδη τα οποία είναι από αγελαδινό και μόνο γάλα.

Η διαφορά μεταξύ των γιαουρτιών Ευρωπαϊκού και παραδοσιακού τύπου είναι ότι το Ευρωπαϊκό τύπου γιαούρτι υπάρχει σε πολλά είδη αλλά με προσθήκη συντηρητικών τα οποία το κάνουν να διατηρηθεί για μεγάλο διάστημα στο ψυγείο. Αντιθέτως το παραδοσιακό γιαούρτι κρατά λίγες μέρες στο ψυγείο όπως και τα άλλα γιαούρτια αλλά είναι ολόφρεσκο και χωρίς συντηρητικά, όπως το σπιτικό.


ΆΝΘΡΩΠΟΣ, ΤΥΡΟΚΟΜΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΚΑΙ ΓΙΑΟΥΡΤΙΑ.

ΤΟ ΒΟΥΤΥΡΟ.


No comments:

Post a Comment